Hoppa till huvudinnehåll

Gårdsmjölken är Bisa gårds trumf

Marjaana Sjöblom fyller en kanister med mjölk.
Marjaana Sjöblom tappar upp mjölken i rena kärl som köparna hämtar med sig. Marjaana Sjöblom fyller en kanister med mjölk. Bild: YLE/Maja Ottelin bonde,marjaana sjöblom

Obehandlad gårdsmjölk är eftertraktad vara och nu när semestersäsongen tar slut blir trafiken livligare också på Bisa gård i Sottungsby där Marjaana och Dick Sjöblom säljer mjölk direkt ur mjölktanken. I år ser skördeutsikterna dystra ut men inkomsten tryggas i stället av djuren.

Mjölkförsäljningen är i gång från kvart över åtta på morgonen och dagens första kund är en kostymklädd man. I Sottungsby säljs mjölken på gammalt vis direkt från bonden och flera av käparna är stamkunder. De har egen kanister som väntar i hyllan , kurvar in på gården och får kannan fylld med nymjölkad mjölk.

- Många lider av laktosintolerans eller tål av annan orsak inte den vanliga pastoriserade mjölken. Andra vill följa kolhydratfattig diet och några kommer ihåg hur mjölken smakade förr och gör egen yoghurt och fil, säger Marjaana Sjöblom.

De typiska kunderna är 30-40-åringar och en del av dem köper gårdsmjölk för att mätta sin kinkiga barn som inte tycker om den vanliga butiksmjölken. Dessutom är barn nyfikna på att se korna och lära sig hur mjölken blir till.

De flesta är medvetna om riskerna som finns med obehandlad mjölk i form av bakterier. Så sent som i juli spreds EHEC-bakterier via mjölken på en gård i Åbo.

- Det är ledsamt om vi blir så svaga att vi inte längre tål de bakterier som trots allt finns naturligt i vår omgivning. Risker finns ju alltid och jag har finslipat systemet så att det är så rent som möjligt.


Katastroffröna sådda

På Bisa gård odlas ekologisk vete, havre och korn och årets skörd kan bli dålig efter den blöta sommaren som kom trögt igång. Priset på spannmål påverkas också av världsmarknaden och felskörden i USA gör att priset på vete stiga också i Finland. Så nu håller Dick Sjöblom tummarna för bra väder för att kunna skörda gott vete.

- Vi försöker producera så mycket spannmål som möjligt och ett högre pris är bra. Men om det beror på mindre skörd blir resultatet ändå ett minus. Det blir ett katastrofalt minus i år, säger Dick Sjöblom som litar på inkomsterna från djuren och skogen i stället det här året.

Sensommaren innebär alltså väntans tider på Bisa gård för att se om skörden mognar som den ska eller i värsta fall regnar bort.

- Vi har en möjlighet till en relativt normal, kvalitetsmässigt god skörd. Men alla katastroffrön är sådda och det hänger nu på vädret i augusti och september, säger Dick Sjöblom.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen