Hoppa till huvudinnehåll

Karleby stöder Vasa som ny huvudort för den österbottniska polisen

Bild: Yle centralkriminalpolisen

Det kan bli en kamp mellan Vasa, Seinäjoki och Karleby om vilken stad som ska bli huvudort för polisväsendet i Österbotten. Seinäjoki har redan skickat in en ansökan, men både i Vasa och i Karleby anser man att Vasa är ett mer lämpligt val.

Antalet polisinrättningar i Finland kan komma att minska enligt en arbetsgrupps förslag. Sanna Heikonheimo, planeringsledare för polisavdelningen på inrikesministeriet, säger att 8-11 inrättningar kommer finnas kvar jämfört med 24 som finns nu. Arbetsgruppen kommer överlämna sitt förslag till inrikesministeriet 17e Augusti. Nedskärningarna berör främst det administrativa.

I österbotten kan detta betyda att de tre befintliga polisinrättningarna minskar till en. Polischefen vid Österbottens polisinrättning, Jussi Perttu tycker att Vasa är det mest naturliga valet med tanke på de offentliga instanser som finns, och att en stor del av befolkningen behärskar både finska och svenska. Han får medhåll av kollegan Hans Snellman i Karleby.

Även Bjarne Kallis (KD), ordförande för kommunfullmäktige i Karleby anser Vasa vara det mest lämpliga valet. Han är orolig för att den svenskspråkiga servicen kan lida ifall man minskar på enheterna i Vasa och Karleby för mycket.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten