Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenska för dyrt för Ikea

Ikeas varuhus i Esbo.
Ikeas varuhus i Esbo. Bild: Kati Leuschel ikea

Möbelförsäljaren har inga planer på att ge kunderna i Finland sin webbtjänst på svenska, trots att Ikeas webbplats fungerar på nationalspråken i andra två- och flerspråkiga länder. Det skulle vara en alltför stor investering på en liten marknad som den finländska, säger Ikeas PR-direktör Laura Saksala till Yle.

Den som besöker möbeljättens webbtjänst i Belgien väljer mellan en fransk och en nederländsk version och i Kanada finns en engelsk och en fransk. Den schweiziska webbplatsen fungerar på nationalspråken tyska, franska och italienska.

I Finland är dock webbplatsen och katalogen enbart på finska med undantag för korta direktiv på svenska. Orsaken är resurserna, säger Ikeas PR-chef i Finland Laura Saksala till Yle.

-Ikea-visionen innehåller ett löfte om förmånliga heminredningsprodukter. Att ha alla tjänster på svenska (webbtjänsten och katalogen) skulle betyda stora investeringar. I Finland, där vi har bara fem varuhus, skulle investeringen vara för stor för att alltid hålla löftet om det förmånligaste alternativet på heminredningsbranschen, säger Saksala per e-post.

Därför har Ikea enligt Saksala koncentrerat sig på att erbjuda personlig service på svenska i varuhusen och i kundservicen.

Bättre syn förutsätts ej

I varuhusen i Finland är skyltningen tvåspråkig, men den svenska texten är betydligt mindre än den finska. Saksala förnekar att Ikea skulle förutsätta att svenskspråkiga ska ha bättre ögon än finskspråkiga.

-För att kunna ha texten på två språk i alla skyltningar, måste vi ha det ena språket med lite mindre text, förklarar hon.

PR-chefen påpekar att den här typen av lösningar görs lokalt enligt lokala förhållanden. Finland är ett litet Ikea-land, framhåller Saksala och fastslår att det inte finns några planer på att ändra nuvarande praxis.

Varuhus i de nämnda länderna:

Finland (5,4 miljoner invånare) har 5 varuhus.
Belgien (11 miljoner invånare) har 6 varuhus.
Schweiz (7,9 miljoner invånare) har 9 varuhus.
Kanada (33,5 miljoner invånare) har 12 varuhus.