Hoppa till huvudinnehåll

Komas i Karis stängningshotat

Sandviks gruvdumper TH550 är en av bilarna som Komas bygger i Karis.
Den här modellen av Sandviks gruvdumper har monterats ihop hos Komas i Karis. Men nu finns det ont om arbete. Sandviks gruvdumper TH550 är en av bilarna som Komas bygger i Karis. Bild: Sandvik underleverans

Det finns risk för att underleverantören Komas Oy:s fabrik i Karis - där man monterar ihop lastbilar - läggs ner. I fredags (10.8) inleddes samarbetsförhandlingar.

Underleverantören Komas drabbades av stora förändringar i mars, då Sisu Auto Trucks inte längre ville ha Komas som underleverantör i lastbilsproduktionen. Alla 45 anställda i den produktionen flyttade över till Sisu. Sisu fortsatte hyra ut lokaliteter åt Komas, som fortsatte att montera ihop tunga gruvlastbilar åt Sandvik.

Ljus framtid ännu i maj

Ännu i maj såg det riktigt bra ut i Karis. Produktionschefen Jouni Ristimäki sa då att det går ovanligt bra och att det finns jobb i beställningsboken för sju månader framåt - medan det normalt i branschen finns jobb bara för två till tre månader framåt.

Samarbetsförhandlingar pågår

Men någonting har hänt sedan dess. För nu berättar verkställande direktör Mika Kari på Komas att samarbetsförhandlingar inleddes i fredags (10.8) på fabriken i Karis och pågår i sex veckor.

Enligt Kari finns det nu bara ett litet antal hopsättningsarbeten att utföra. En möjlig utgång är att hela produktionen - med 36 anställda - upphör, säger han.

Hela Komaskoncernen har omkring 1500 anställda och verkar på sex olika orter i Finland, samt har fabriker i Estland och Polen.

15.3.2012 Sisu och Komas avslutar samarbetet
22.11.2011 Komas monterar gruvlastbilar

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland