Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnostad ska ge saudiska kvinnor jobb

Kvinnor iförda niqab.
Kvinnor iförda niqab. Bild: EPA/KHALED ELFIQI niqab

Saudiarabien försöker öka antalet kvinnor i arbetslivet. Nu planeras ett stort område med 5 000 arbetsplatser enbart för kvinnor i staden Hofuf, rapporterar tidningen The Guardian.

Kvinnliga företagare i Saudiarabien ligger bakom planerna på kvinnostaden. Det finns planer på att bygga ytterligare fyra liknande städer för kvinnliga företagare, arbetsgivare och anställda. Också landets regering har slagit fast att sysselsättningen för kvinnor bör öka i Saudiarabien.

Könssegregering i Saudiarabien uppehålls med stöd av en konservativ tolkning av sharialagen. Det finns väldigt få arbetsplatser där både kvinnor och män arbetar tillsammans. Enligt statistiken utgörs endast 15 % av arbetskraften i Saudiarabien av kvinnor. De saudiarabiska kvinnorna har väldigt lite inflytande över samhällsfrågor och får till exempel inte heller köra bil.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes