Hoppa till huvudinnehåll

Stålverket i Koverhar måste skyddas inför vintern

Masgunen är 25 meter hög.
Stålverket i Koverhar hinner antagligen inte säljas före vintern. Masgunen är 25 meter hög. Bild: Yle / Pia Santonen industri

Över trettio procent av moderniseringsarbetet på stålverket i Koverhar blev ogjort efter konkursen i juni och det lämnade fabriken oskyddad och öppen. Nu måste den skyddas mot fukt och köld innan vintern, säger konkursboets förvaltare Hannu Ylönen.


- Alla nödvändiga stora elektriska maskiner måste ha värme och kan inte ha något med snö och vatten att göra, säger Ylönen.

Ungefär 40 arbetare jobbar med att paketera in stålverket just nu, och det är konkursboförvaltaren som står för kostnaderna. Hur finansieringen av moderniseringsarbetet kommer att klaras upp vet Ylönen inte exakt.

Fortfarande till försäljning

Flera potentiella och trovärdiga köpare finns, men stålverket i Koverhar har ännu inte blivit sålt säger Ylönen. Han tror inte att det kanske hinner ske, men han önskar att det säljs före vintern eftersom det är dyrt att underhålla verket även om det inte är i användning.

- Det kan finnas en liten möjlighet att vi skulle hinna göra avtal ännu före vintern men för nuvarande har vi bara indikationer och inte någon köpare, säger Ylönen.

Konkursboet står för betalningen av allt underhållningsarbete just nu men det betalar sig tillbaka flera gånger om då stålverket säljs.

Hamnen vid stålverket kan också säljas och köpare kan vara kommuner, hamnoperatörer, industrier, eller dylikt. Hamnen har stor potential och stålverket utnyttjar som mest endast hälften av hela hamnkapaciteten.

Stålverket kommer att säljas till den högstbjudande och det kan antingen säljas tillsammans med valsverket i Dalsbruk eller separat. I september vet man antagligen lite mera, tror Ylönen.

Läs också om valsverket i Dalsbruk

Läs också