Hoppa till huvudinnehåll

Fortunakvarterets historia inbunden

Fortuna-gården
Vision över hur Fortunakvarteret kommer att se ut. Fortuna-gården Bild: Anttinen Oiva arkkitehdit Oy fortuna-kvarteret

Det kulturhistoriskt värdefulla Fortunakvarteret i Åbo har nu blivit en bok. Fortunakortteli ja Qwenselin talo publicerades på tisdag.

Målet med Fortunakvarteret är att det blir ett nytt sorts handelskvarter som samlar design, handarbete, boutiquer, gallerier, caféer, restauranger, "pop-up"-butiker och arbetsutrymmen för kreativa arbeten. Fortunakvarteret förenar Aura å och dess restauranger med Saluhallen och Hansakvarteret och ska fungera som en gränd genom handelsplatser som uppstått under olika tidsåldrar.

För att nå målen med Fortunakvarteret, bredvid stadshuset, har man utvärderat byggnadernas skick och gjort en helhetsplan för upprustningen av byggnaderna.

Boken Fortunakortteli ja Qwenselin talo är ett resultat av kvarterets utvecklingsprojekt och berättar om Fortunakvarterets livliga historia. Där finns bland annat information om husen som härstammar från tiden före Åbo brand. Texterna i boken är skrivna av forskarna Kaarin Kurri och Johanna Viitaharju vid Museicentralen. Fotografierna är tagna av Raakkel Närhi.

Läs också