Hoppa till huvudinnehåll

"De auktoritära tränarna är out"

Mikaela Wulff, Silja Kanerva och Silja Lehtinen - OS-brons!
Seglarna sade att de njöt och hade roligt. Det blev medalj! Mikaela Wulff, Silja Kanerva och Silja Lehtinen - OS-brons! Bild: Pepe Korteniemi/SPV os2012

Det är dags att hitta nya sätt att leda, det auktoritära ledarskapets tid är förbi – nu behövs fördomsfria sätt att jobba med barn och unga, framhåller landslagstränare Marianne Miettinen. Entusiastiska ledare, de som brinner för sin sak kan göra mycket för att få de unga talangerna att tycka att det är roligt att träna. Seglarna, som hade stor framgång i OS nu sade att de ”gick in för att njuta och ha roligt”. Glädje är avgörande för framgången.

När det gäller att vaska fram framtida toppidrottare står skolan, klubben och kommunen i fokus. Lyckas skolorna och idrottsklubbarna i sitt samarbete – och stöds det av kommunerna – då finns det en god möjlighet att hitta framtidens toppidrottare. Det är generalsekreterare Michael Oksanen, riksdagsledamot och före detta idrottsminister Stefan Wallin(SFP) och landslagstränaren Marianne Miettinen rörande eniga om.

Mental träning allt viktigare

Den mentala biten blir också allt viktigare inom idrott. De övriga nordiska länderna har allt mer att lära oss – bland annat Norge och Danmark. Norrmännen hade flera psykologer med sig vid senaste vinter –OS. På det här området kunde vi ha mycket att hämta, framhåller Stefan Wallin.

Michael Oksanen vill också komma ifrån den återkoppling till nederlag som delvis råder inom finländsk idrott. Det må sedan handla om skidning eller dopning – eller knappa förluster.

- Vi borde ändra på vår inställning och gå vidare som idrottsnation, säger han.

Marianne Miettinen instämmer. Vi finländare är bra på att försvara vårt eget men vi borde kunna se framåt, ta följande steg och fundera på hur vi kunde göra något bättre. Det gäller att ändra på sättet att tänka, betonar hon.

Allt handlar inte om pengar

Michael Oksanen säger för sin del att idrotten för mera pengar än någonsin nu. ”Får vi inte guld beror det på för lite pengar” är ett mantra vi måste släppa.

Oksanen använder Team Danmark som exempel. När det stora idrottstalkot inleddes i vårt nordiska grannland ledde det till helt nya penningsflöden, en ny entusiasm.

Wallin poängterar ändå att pengar är en av nycklarna att anställa de människor som behövs – då kampen om folks fritid bara ökar. Ett effektivt antidopingarbete är också dyrt, säger han.

Smal pyramid med bred bas

Alla tre är ense om att det behövs ett nytänk inom finländsk toppidrott. Det arbetet började redan efter OS i Peking.

De unga måste fångas upp i tid och stödet på lokanivå är avgörande. Pyramiden är smal men basen ska vara bred.

- Det ska vara roligt att idrotta, röra på sig och prestera. Devisen ”Alla spelar” är viktig men talangerna måste upptäckas i tid, framhåller Wallin. De måste också i tid få den uppskattning de behöver för att vilja utvecklas och bli ännu bättre.

De toppidrottare som lämnar sin aktiva karriär bör tas omhand och ges möjligheter att föra sina kunskaper vidare. Framgångar är resultatet av en lång, obruten kedja där skola, idrott och privatliv ska gå att kombinera.

Riksdagsledamot Stefan Wallin, landslagstränare Marianne Miettinen och generalsekreteraren för Finlands Svenska Idrott Michael Oksanen intervjuades i måndags i Slaget efter tolv. Programledare var Richard Husu.

Läs också Ilse Klockars kolumn om krav, prestationsångest och glädje vid årets OS!

Läs också

Nyligen publicerat - Sport