Hoppa till huvudinnehåll

Är Facebooks nya funktioner olagliga?

Facebook vill att du skall kategorisera dina vänner
Blir fb-användare taggade mot sin vilja? Facebook vill att du skall kategorisera dina vänner Bild: Svenska Yle stjärnmärk

Bryter nätforumet Facebook mot lagen, frågar sig de nordiska datainspektionerna som gått samman för att utreda om forumets nya funktioner är lagstridiga. Att lagra personuppgifter i ett dataregister är inte oproblematiskt och därför försöker de nordiska länderna med norska Datatilsynet i spetsen klargöra gränserna.

- Man ska inte övervaka privat kommunikation, säger Björn Erik Thon till SVT. De som loggar in tror att de får vara anonyma och att Facebook inte övervakar sina användare.

Myndigheterna har reagerat på de nya funktionerna om att bli taggad mot sin vilja, då tekniken gör det möjligt att känna igen ansikten på bilder och tagga människor som fotats.

- Om den tekniken används och 200 miljoner foton laddas upp dagligen i nätgemenskapen Facebook, så vill vi veta hur det sker utan att folk blir taggade mot sin vilja, säger Thon.

Hur används bilderna i bildbanken, kommer reklam att riktas i högre grad än nu till användarna och kommer de att riktas enligt utseende - allt det här vill vi datainspektionerna få svar på.

Ett första möte är inprickat i månadsskiftet september-oktober.

Fb talar om missförstånd

Nätgemenskapen uppger för sin egen del att det hela handlar om ett missförstånd. Ingen blir taggad mot sin vilja. Det går att stänga av automatisk taggning i inställningarna, framhåller Jan Fredriksson vid Facebook i Norden.

Dessutom går det alltid att ta bort en taggning. Fredriksson säger också att det inte är fråga om någon form av förhandlingar med dataskyddsmyndigheterna. Vi informerar om våra funktioner, betonar han.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes