Hoppa till huvudinnehåll

Den mentala träningen allt viktigare för idrottsföreningar

Vera, Nina och Alex Rauhala. Bild: YLE/Mira Myllyniemi alex rauhala

Efter OS har många kritiserat den finländska tränarkåren för att ha svikit elitidrottarna. Prestationerna uteblir på grund av krav och prestationsångest. Och man efterlyser nu mera mental träning, inte minst på föreningsnivå.

Tvillingarna Vera och Alex Rauhala är unga förmågor från Vasa Idrottssällskap, VIS. De har börjat med den mentala träningen och har redan sett nyttan av den.
- Förr kunde nervositeten hindra mig från att prestera bra, men nuförtiden har jag lärt mig att slappna av i de situationer det behövs, säger Vera Rauhala.

- Det är bra att man lär sig att slappna av så man inte behöver vara så nervös och att man lär sig att se det positiva sakerna, säger Alex Rauhala.

Tvillingarnas mamma Nina Rauhala är tränare för VIS, och hon håller med om att den mentala träningen är en viktig del av helheten.
- Det som nu har diskuterats går i helt rätta banor. Man ska tänka på helheten.
Hon säger också att det är viktigt med nytänkande och att vara mera öppen när det gäller träningen.

I VIS har de fått en konkret förbättring när det gäller mental träning under förra träningssäsongen. Föreningen fick två mentala rådgivare som troligen också ska gå en ny kurs i mental träning på Novia i höst.
- Till en början har vi haft mental träning en gång i veckan då vi träffas i ett mindre utrymme där det är lättast att öva avslappning, fokusering och koncentration
Hon säger att mental träning har varit tabu bland finländska tränare men att atmosfären nu håller på att svänga.

FM i friidott för 14-15-åriga i Vasa

Både Vera och Alex kommer att tävla i FM i friidott för 14-15-åriga i Vasa under helgen. I år samlas 800 unga friidrottare i Vasa och det är 200 fler än i FM i fjol. Vera tävlar i 3 000 meter gång och 800 meter och Alex tävlar i tresteg och i 800 meter. FM i friidrott ordnas på Karlsplan från fredag till söndag.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten