Hoppa till huvudinnehåll

Knappar och feer förundrar i Pojo

Nea Henriksson vid Alajunttis jätte knapp
Nea Henriksson vid en av jätteknapparna. Nea Henriksson vid Alajunttis jätte knapp Bild: YLE/Sofia Söderlund pojo kyrkoby skola

Eleverna i Pojo kyrkobys finskspråkiga skola har fått ta del av konstnärsprojektet UUTTA. Jätteknappar i gips pryder nu väggarna i skolans trappuppgång.

Det är Päivi Alajuntti som är konstnären bakom det tudelade verket Jättens knappar och feer (Jättiläisen nappeja ja keijukaisia).

- Det var Alajuntti själv som tog initiativet till att hänga upp dem här i vår skola och vi var genast med på noterna, konstaterar Sanna Portman som är rektor för skolan.

Konstnären Päivi Alajuntti i Pojo kyrkoby skola
Konstnär Päivi Alajuntti. Konstnären Päivi Alajuntti i Pojo kyrkoby skola Bild: YLE/Sofia Söderlund päivi alajuntti

Jättens knappar och feer är en del av Nylands konstkommissions konstnärsprojekt UUTTA. Projektet UUTTA inleddes år 1996 och sedan dess har närmare 100 konstnärer varit med. Idén är att producera konst för offentliga utrymmen såsom till exempel skolor, ålderdomshem och sjukhus.
Pojo kyrkobys finskspråkiga skola
Den finskspråkiga skolan i Pojo kyrkoby. Pojo kyrkobys finskspråkiga skola Bild: YLE/Sofia Söderlund pojo kyrkobys skola

Päivi Alajuntti tycker att det är roligt att lyssna på hur eleverna diskuterar hennes konst. Hon har arbetat som konstnär i över 20 år, men det är för henne första gången som hon har skapat konst till en skola. Alajuntti tycker att det är intressant att se hur elever i olika åldrar skapar tankar och fantasier utgående från konsten. Alla tar emot den på olika sätt, berättar hon.

Nea Henriksson från årskurs 5 är en av dem som var med under invigningen av konstverken.

- De är jätte fina, berättar Nea som har fattat extra stort tycke för en stor vit knapp i gips.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland