Hoppa till huvudinnehåll

Språkspioner granskar service i Kanada

Bild: EPA/UDO WEITZ air canada

Myndigheterna i Kanada satsar 90 000 kanadensiska dollar (cirka 74 000 tusen euro) på att granska hur bra flygbolaget Air Canada ger service på båda språken i landet, det vill säga engelska och franska, rapporterar The Economist.

Flygbolaget har privatiserats men kravet på att Air Canada ska erbjuda service på båda språken kvarstår för samtliga flyg till och från provinserna Ontario, Quebec och New Brunswick.

Staten har anlitat ett antal språkspioner som flyger med Air Canada och granskar servicen. Samtidigt granskas den språkliga servicen på åtta flygplatser. Språkspionerna vänder sig till säkerhets- och försäljningspersonal och ställer frågor på minoritetsspråket - det vill säga på franska i alla andra provinser utom i Quebec där engelskan är i minoritet.

Myndigheterna har fått ta emot många klagomål om Air Canada och sommaren 2011 dömdes bolaget att betala 12 000 dollar i ersättningar till ett kanadensiskt par som inte hade fått service på franska under en resa från Ottawa till USA.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes