Hoppa till huvudinnehåll

Den amerikanska ångaren s/s Park Victory sjönk vid Utö juldagen 1947

Juldagen 1947 blåste en förskräcklig storm upp utanför Utö. Det amerikanska fartyget s/s Park Victory som låg för ankar förliste och Utöborna gick man ur huse för att rädda manskapet.

Park Victory var ett amerikanskt lastfartyg på väg från Victoria, USA till Finland med en kollast 1947. Park Victory ankrade upp utanför Utö på juldagen och den 48 man starka manskapet började fira jul, ovetande om ett annalkande oväder. Inte ens Utöborna kunde vänta sig en så hemsk storm. Det var stilltje på kvällen, men en hemsk storm blåste upp. Nästan orkan.

Skeppet hade sjunkit redan när lotsarna kom till fartyg, Ankarfartyget hade brustit och fartyget hamnade på drift. Fartyget fick flera gånger bottenkänning och sjöng.

Eskil Öhman åkte ut med sin far och andra lotsar på sjöräddningsbåten Merikokko för att rädda manskapet. Det var många döda då redan, men många kunde också räddas. Av fartygets 48 mans besättning föll eller hoppade 10 i det kalla vattnet och frös ihjäl eller drunknade, de övriga 38 räddades av Utöborna och fick stanna på ön tills annandag jul då de fördes till Åbo.

Det tudelade vraket efter Park Victory är idag ett populärt mål för dykare. Vraket ligger på 27 till 36 meters djup en nautisk mil sydost om Utö med de brutna masternas toppar på åtta meters djup.

Efter att man iakttagit oljeläckage under flera somrar bärgades åren 1994-2000 sammanlagt ungefär 410 kubikmeter olja ur vrakets tankar.

Lyssna på de spännande minnena från Utö 1947.

Finland genom historien

Skärgårdsliv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Fågelholksauktion i Borgå 1965

  Borgånejdens fågelförening säljer holkar för olika fåglar.

  Rundradions nyhetsredaktion besöker Borgå 1965. Borgånejdens fågelförening informerar och säljer fågelholkar.

 • Att lappa en punktering och putsa cykeln

  -Inte det minsta svårt, enligt reparatör Åke Wiberg.

  Att lappa ett punkterat cykeldäck är inte det minsta svårt enligt reparatör Åke Wiberg. Och på hösten skall man putsa och ta hand om sin cykel så att man inte på våren hittar ett rostigt vrak.

 • Råd och tips kring motorcykeln

  En vintrig dag i mars träffar vi ett gäng motorcyklister.

  En vintrig dag i mars träffar Carl Mesterton ett gäng motorcykelentusiaster och en konstapel för att få råd om hur man tar i bruk sin motorcykeln på våren.

 • Direktörer för Rundradion: från J. V. Vakio till Lauri Kivinen

  Samhället och den rådande politiken styrde direktörsvalen.

  Under sina livskraftiga decennier har Rundradion/Yle styrts av tolv män och en kvinna. Det har varit lugna år och turbulenta tider. Samhällsklimatet och den rådande politiken har styrt både direktörsval och hur programpolitiken sett ut.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

 • Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

  Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

  En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

 • Hörspelet Fältskärns berättelser

  13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

  Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

Nyligen publicerat - Arkivet