Hoppa till huvudinnehåll

Den amerikanska ångaren s/s Park Victory sjönk vid Utö juldagen 1947

Juldagen 1947 blåste en förskräcklig storm upp utanför Utö. Det amerikanska fartyget s/s Park Victory som låg för ankar förliste och Utöborna gick man ur huse för att rädda manskapet.

Park Victory var ett amerikanskt lastfartyg på väg från Victoria, USA till Finland med en kollast 1947. Park Victory ankrade upp utanför Utö på juldagen och den 48 man starka manskapet började fira jul, ovetande om ett annalkande oväder. Inte ens Utöborna kunde vänta sig en så hemsk storm. Det var stilltje på kvällen, men en hemsk storm blåste upp. Nästan orkan.

Skeppet hade sjunkit redan när lotsarna kom till fartyg, Ankarfartyget hade brustit och fartyget hamnade på drift. Fartyget fick flera gånger bottenkänning och sjöng.

Eskil Öhman åkte ut med sin far och andra lotsar på sjöräddningsbåten Merikokko för att rädda manskapet. Det var många döda då redan, men många kunde också räddas. Av fartygets 48 mans besättning föll eller hoppade 10 i det kalla vattnet och frös ihjäl eller drunknade, de övriga 38 räddades av Utöborna och fick stanna på ön tills annandag jul då de fördes till Åbo.

Det tudelade vraket efter Park Victory är idag ett populärt mål för dykare. Vraket ligger på 27 till 36 meters djup en nautisk mil sydost om Utö med de brutna masternas toppar på åtta meters djup.

Efter att man iakttagit oljeläckage under flera somrar bärgades åren 1994-2000 sammanlagt ungefär 410 kubikmeter olja ur vrakets tankar.

Lyssna på de spännande minnena från Utö 1947.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.