Hoppa till huvudinnehåll

14 personer inför rätta för narkotikasmuggling

Bild: YLE/Mira Myllyniemi österbotten

Fjorton personer står åtalade för en serie narkotikabrott som behandlas just nu i Österbottens tingsrätt. Personerna åtalas för grovt narkotikabrott, narkotikabrott och medverkan i grovt narkotikabrott mellan maj och november 2011. Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff.

Den första rättegångsdagen började med strul från både tingsrättens och de åtalades sida. Flera av de åtalade och en del vittnen kom först efter klockan nio då rättegången redan börjat. Det var oklart vem som behövde tolk och även tingsrätten hade problem med att hålla reda på de åtalade och deras namn.

Men det är inte konstigt för det handlar trots allt om en rättegång med hela 14 åtalade. De åtalas för smuggling och försäljning av cannabis, ecstasy och Subutex. De har smugglat narkotika till Vasaregionen via södra Finland och Stockholm och Torneå i Sverige. Av de åtalade är en del från Vasa, en del från andra delar av landet och från utlandet.

Organiserad brottslighet

Enligt åklagaren Kai Palmunen handlar det om organiserad brottslighet. Minst tre av de åtalade har åtalats för samma brott tidigare. Brotten har följt en tydlig hierarki - en person har gett order och uppgifterna har sedan fördelats på de övriga åtalade, allt för att uppnå ekonomisk vinst.

De åtalade bestrider de flesta åtalspunkter, speciellt de punkter som säger att brotten är organiserade. Åklagaren yrkar på långa straff, allt ifrån ett år villkorligt till så länge som tio år och nio månader ovillkorligt.

Rättegången pågår under två veckor och domen faller inom en månad.

Just nu pågår också en polisundersökning kring penningtvätt där en del av de åtalade är inblandade. Och dessutom åtalas ytterligare ett antal personer för narkotikabrott i Helsingforsregionen. Brotten behandlas i en egen rättegång i Helsingfors.