Hoppa till huvudinnehåll

Vandapolisen ska ingå i nytt jättedistrikt

polisbil i helsingfors
polisbil i helsingfors Bild: YLE/Tobias Silvander huvudstadsregionen

Delar av huvudstadsregionen ska ingå ett nytt jättelikt polisdistrikt från år 2014. Mellersta och östra Nyland ska slås ihop till ett enda polisdistrikt med Vanda som centralort.

Östra Nyland är i dag ett av de största polisdistrikten i landet och sträcker sig från Vanda till Lovisa i öst, medräknat bland annat Borgå och Sibbo.

I Mellersta Nylands polisdistrikt ingår i dag städerna Hyvinge, Träskända, Kervo och kommunerna Mäntsälä, Nurmijärvi, Borgnäs och Tusby. Området växer kraftigt och har i dagens läge 213 000 invånare.

Förslaget till ny polisförvaltning för hela landet överlämnades till inrikesminister Päivi Räsänen (KD) i dag. Målet är att effektivera polisens arbete och göra inbesparingar i förvaltningsstrukturen. Det är tänkt att förändringarna ska träda i kraft från 2014.

Lär också: Flera polisdistrikt i Svenskfinland fusioneras

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen