Hoppa till huvudinnehåll

Skolan börjar – prylar skall inhandlas och böcker plastas in

När skolan börjar släpas föräldrar till pappershandlar för att ruinera sig på linjaler, suddgummin, skolväskor och pennor. Men föräldrarna står inför ett större problem när barnen får sina böcker: inplastandet.

Skolböckerna som delas ut i skolorna bör eleverna ta hand om väl. Och man skall gärna plasta in dem så de håller. Och då är det främst föräldrarna som får jobba. På Vasa bibliotek ordnar man kurser i hur man plastar in böcker. Både barn och vuxna flockas kring bibliotekarien.

TV-nytt besöker också en pappershandel när alla skolprylar skall inhandlas. Varför är pennor, linjaler och andra grejer så könsbestämda? Kan en pojke köpa en Hello Kitty-penna och en flicka en Batman-väska? Sara Sundell diskuterar med reportern och så får vi höra familjernas reaktioner.

Text: Ida Fellman

Torghandel och köphysteri

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet