Hoppa till huvudinnehåll

Åldersgränsen för fyrverkerier följs inte

Människor tittar på fyrverkerier
Människor tittar på fyrverkerier Bild: Yle/Seppo Sarkkinen fyrverkeri-sm

På lördag firar många österbottningar villaavslutning och venetiansk afton. Men hur är det med fyrverkerier och säkerheten?

Vi har träffat kemikalieinspektör Helmer Södergård på Österbottens räddningsverk, och han säger att många föräldrar struntar i åldersgränsen för fyrverkerier, det vill säga 18 år.

Kemikalieinspektör Helmer Södergård Bild: YLE/Mira Myllyniemi södergård

Södergård kontrollerar att försäljningen av fyrverkeripjäserna går till som den ska. Bland annat ser man till att inga minderåriga köper pjäserna. Men enligt Södergård är problemet inte försäljningen utan det som händer efter att pjäserna lämnar butiken.
- Det största osäkra momentet är vad som händer med fyrverkerierna när de lämnar butiken tills avskjutandet, och det har vi ingen koll på.
Han säger att hälften av de som får ögonskador av fyrverkerier är personer under 18 år.
- Det bevisar ju att det är något som händer mellan inköpet och skjutandet. Och vem som har ansvaret, så det är ju föräldrarna. Där tycker jag man kan göra en skärpning.

Men vad ska man då tänka på om man ska avfyra fyrverkerier? Enligt Södergård är det viktigaste att använda skyddsglasögon, undvika att avfyra fyrverkeripjäser nära andra männsikor och egendom. Dessutom ska underlaget under pjäsen vara stabilt.

Varje år förekommer det också eldsvådor på grund av fyrverkerier och marschaller. Och det är också viktigt att tänka på var man placerar marschallerna. Man ska aldrig ha marschallerna direkt på en brygga eller en terass.

I år får man avfyra fyrverkeripjäser mellan lördag kväll klockan 18.00 och söndag morgon klockan 02.00.
- Tidigare fick man skjuta till klockan sex på morgonen. Och nu är det en liten diskussion om att villaavslutningen är en kvällsfest, att borde man flytta det till klockan 24, säger Södergård.