Hoppa till huvudinnehåll

Medborgarskapslag går vidare i Lettland

Vy från gamla stan i Lettlands huvudstad Riga
Vy från gamla stan i Lettlands huvudstad Riga Bild: Mika Kanerva riga

Snart kan alla invånare i Lettland få lettiskt medborgarskap. Det pro-ryska Lettiska människorättspartiet PCTVL har nu lämnat in en adress med
10 000 underskrifter till landets centralvalnämnd.

Partiets strävan är att alla de ryssar som kommit till Lettland under sovjettiden och deras ättlingar ska få medborgarskap. Av Lettlands befolkning har 27 procent ryska som modersmål och hälften av dem saknar medborgarskap. Enligt förslaget ska alla som inte specifikt tackar nej bli lettiska medborgare år 2014.

Ärendet går nu vidare enligt en något invecklad modell. Enligt lettisk lag måste nu staten bekosta en stor namninsamling för att utreda stödet för förslaget. Om 150 000 personer ställer sig bakom det, är presidenten tvungen att föreslå lagen för parlamentet. Om parlamentet inte godkänner förslaget, så ordnas det en folkomröstning.

Tidigare i år gick ett annat förslag till folkomröstning enligt samma system. Då ville man göra ryska till ett officiellt språk i Lettland. Förslaget föll ändå med klara siffror i folkomröstningen.