Hoppa till huvudinnehåll

Närmat kan också komma från Lappland

Bettina Lindfors flaggar för närmat Bild: YLE/Nina Sederlöf bettina lindfors slc

Närmat och ekologiskt odlade råvaror står högt i kurs bland medvetna konsumenter i Huvudstadsregionen. Det här har köpmännen insett vilket lett till att också de stora kedjorna utökat sitt utbud rejält. Attityden till närproducerat bland köpmän har blivit positiv, berättar informatören Bettina Lindfors vid Svenska lantbruksproducenternas centralförbund.

- Den stora efterfrågan har gjort att handeln ställer sig allt positivare till närmat. Enskilda köpmän har gått i bräschen för det hela genom att köpa in närproducerade produkter. Många köpmän frågar allt oftare efter producenter som kan leverera. Som gensvar har producenterna också ökat sitt utbud, berättar Lindfors.

I stort sett allt vad närmat beträffar produceras i Huvudstadsregionen.

- I Sibbo odlas det mycket grönsaker och i Vanda har vi direktförsäljning av mjölk för att nämna några exempel. Året runt får man tag i närmat som mjölk, kött och mjöl.

Priset på närproducerat och ekologsikt dyker alltid upp i diskussionen.

- Egentligen blir det inte så mycket dyrare. Men det är klart att det beror på vad man själv värdesätter i kvalitet. Med närmat vet du vad du köper och varifrån varan härstammar, du kan spåra hela kedjan. Det här är en stor fördel som tilltalar människor, säger Lindfors.

Men vad kan man kalla närmat, en hur lång sträcka får maten transporteras för att den fortfarande skall anses närproducerad?

- Huvudsaken är att närmaten ger mervärde för den egna regionen. Bara vi vet ursprunget och att det kommer från Finland så kan vi se det som närmat. Lappländs ost köpt i Helsingfors kan också anses som närmat, betonar Lindfors.

Den som vill låta sig inspireras kan besöka evenemanget Delikatessernas Finland 2012 som startar på torsdag. Närmare 150 närmat och ekoproducenter, företagare och andra aktörer från 18 regioner samlas på Järnvägstorget i dagarna tre. Delikatessernas Finland är landets största evenemang för närmat.

Läs också