Hoppa till huvudinnehåll

Stickgraffiti gör världen gulligare

Janni Elfving förklarar vad stickgraffiti går ut på
Janni Elfving (i mitten) gillar stickgraffiti. Morgonöppets Eva och Nina låter sig inspireras Janni Elfving förklarar vad stickgraffiti går ut på Bild: Foto: Fanny Fröman undomscentralen

Vill du lägga lite färg på din omgivning, göra det med glimten i ögat utan att skada miljön? Ja då är det bara att plocka fram stickorna och virknålen för att klä en tråkig lyktstolpe eller en trädgren med färgrant garn.

Det här är just vad Janni Elfving tänker göra, närmare bestämt på lördagen då träden i Gamla Kyrkoparken kläs i stickade klädnader, tofsar och annat man kan tillverka av garn. Janni är specialungdomsarbetare och har tillsammans med sina ungdomar handarbetat sen vintern.

- Vi har lagat hundratals tofsar som vi skall klä trädet med. Vi vill helt enkelt göra världen lite gulligare, pigga upp och skapa nåt nytt. Det fina med den här konstformen är att det inte skadar naturen.

Stickgraffti är en blandning mellan gatukonst och klassiskt handarbete. Idén med det hela är att göra konst som vem som helst kan vara med om att skapa. Det är ett sätt att forma sin egen omgivning, berättar Janni.

- Man behöver inte vara en hejare på att sticka eller virka för att vara med. Om intresset finns så är det en bra början. Man gör helt enkelt vad man kan av garnet. En mormorsruta, en liten halsduk. Man kan virka ett stycke på förhand och så är det bara att tråckla fast garnbiten i trädet eller lyktstolpen.

Janni upptäckte handarbetets ädla konst för tre år sedan när hon gick förbi en garnaffär.

- Jag fick syn på en underbar liten handväska prydd med små virkade blommor i skyltfönstret, jag bara måste få en likadan. Jag gick in och köpte en massa garn och så satt jag mig framför dator och lärde mig virka och sticka med hjälp av You Tube och på den vägen är det.

Den färggranna stickgraffitin hänger kvar i Gamla Kyrkoparken till slutet av september. Det finns dock ett litet orosmoln på Jannis himmel.

- Jag hoppas ingen stjäl våra fina tofsar, det skulle vara hemskt!

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen