Hoppa till huvudinnehåll

Apple vann patenttvist i USA

Patenttvisten mellan teknikjättarna Apple och Samsung har avgjorts i en domstol i USA. Samsung dömdes att betala över en miljard dollar (närmare 840 miljoner euro) i ersättningar till Apple.

Enligt en domstol i Kalifornien har det sydkoreanska bolaget Samsung brutit mot Apples patent i samband med utvecklingen av smarttelefoner och pekplattor. Samsung har bland annat brutit mot patent som har att göra med pekskärmsteknologi.

Apples I-phone Bild: Daniel Barry / EPA iphone 4

Dessutom slog domstolen fast att Samsung använt sig av Apples design i några telefonmodeller.

Samsung krävde i sin tur att Apple skulle betala över 400 miljoner dollar i ersättning för patentintrång, men domstolen förkastade kraven.

Samsungs modell Galaxy Bild: Samsung samsung

Två saker

Enligt IT-experten Carl-Magnus Dumell handlar domstolens beslut om två olika saker:

- Det ena är hur de här apparaterna ser ut - att Samsungs apparater har sett väldigt likadana ut som Apples iPhone och iPad. Det andra är operativsystemet, Android, som också har sett väldigt likadant ut. Operativsystemdelen handlar om Apples strid med Google över Googles Android-operativsystem.

Enligt en del bedömare är striden mot Googles Android-operativsystem det viktigaste, eftersom Android används av många fler mobiltelefontillverkare än bara Samsung. Men analytikerna tycks inte vara ense om betydelsen av nattens domslut. En del menar att det här är en stor seger för Apple, en del skriver att det här kan skada andra mindre mobiltillverkare som också använder sig av Android - men att Samsung har alla möjligheter att ta sig ut ur striden utan någon större skada skedd.

- Sällan har ju de här domsluten förändrat världen speciellt mycket. Men det här domslutet är litet tuffare. Det omfattar litet flera saker än vanligt och skadeståndssumman på en dryg miljard är större än vanligt, säger Dumell.

Konsekvenserna för Nokia

Enligt Dumells bedömning kan domslutet få en del mindre konsekvenser för Nokia indirekt:

- Dels ser ju Nokias beslut att använda sig av Windows-operativsystemet nu bättre ut. Om Android råkar ut för problem så är det ju tur att Nokia inte valde Android. Det andra är förstås att om Samsung - som är en tuff konkurrent till Nokia - får en del problem så är det ju indirekt en fördel för Nokia, säger Dumell.

Samsung har meddelat att bolaget kommer att överklaga domen. Striden mellan Apple och Samsung är därmed ingalunda över.

Sydkoreansk domstol dömde båda bolagen