Hoppa till huvudinnehåll

Syrien: Över 200 döda i massaker

Daraya, Syrien
Daraya, Syrien Bild: Reuters TV daraya

Från Syrien rapporteras om en ny massaker i en förort till huvudstaden Damaskus. Enligt en del uppgifter ska 200-300 människor ha dödats under de allra senaste dagarna i staden Daraya, strax sydväst om Damaskus.

Antalet dödsoffer är oklart. Lika oklart är hur de har dödats eller av vem. Den syriska oppositionen och regimen presenterar två helt olika versioner av skeendet i Daraya.

Daraya är en sunnimuslimsk stad med ungefär 200 000 invånare alldeles i utkanterna av Damaskus. Daraya är en av de förorter dit rebellgrupper har omgrupperat sig efter att regeringsstyrkor tvingade dem på reträtt från stadsdelar i Damaskus i slutet på juli. Rebellerna ska ha haft lager för både vapen och mat i Daraya.

Oppositionsaktivister sprider i dag en video som visar många kroppar insvepta i lakan och filtar som ligger sida vid sida i en mörk lokal. De flesta ser ut att vara män och en del av dem ser ut att ha skjutits ihjäl på nära håll.

Enligt oppositionens version ska regeringens dödsskvadroner ha gått in i Daraya efter arméoffensiven och avrättat människor summariskt, bara för att de har misstänkts för stöd till rebellerna.

Olika versioner

Den privata TV-stationen Addounia som stödjer regimen visar andra, men minst lika hemska bilder från Daraya. Civila män, kvinnor och barn som ligger döda på stadens gator.

Bland döda och överlevande går en TV-reporter som berättar att alla de vi ser är offer för de väpnade terroristerna, det vill säga rebellerna.

Obekräftade uppgifter

Uppgifterna om massakern i Daraya går inte att bekräfta från oberoende källor. FN:s observatörer har lämnat landet och det finns inga utländska journalister i området.

Det som talar för att de flesta dödats av regeringsstyrkor är att Daraya är en sunnimuslimsk ort där rebellgrupper höll till.

Men en del syrier har anklagat rebellerna för att ta över orter som de sen inte kan försvara och där invånarna lämnas åt sitt öde då regeringsstyrkorna rullar in.

Det enda som verkar säkert, är att många har mist livet i striden om Daraya. Augusti är redan nu den blodigaste månaden i Syrien sedan upproret i landet började för 17 månader sedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes