Hoppa till huvudinnehåll

Vändbar badväska

En öppen blommig väska med en röd badhanduk som sticker upp, placerad på en badstrand.
Åsas charmiga badväska. En öppen blommig väska med en röd badhanduk som sticker upp, placerad på en badstrand. Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström Strömsö (tv-program),sömnad,handarbeten (produkt),Väska

Att ta till vara på restbitar och gamla textilier och göra nytt är bland det roligaste jag vet. Om det dessutom blir användbart också i vardagen är jag riktigt nöjd. Jag har tröttnat på våta badväskor och vill ha en lösning på problemet. Här blir det en vändbar väska för blöta badturer.

Detta behövs:

gammalt örngott
vaxduk
väskband
väskspännen
limtyg

Närbild av en tygväska fodrad med ett gammalt örngott med virkad spets och broderier.
De gamla banden i örngotten återanvänder man för att knyta ihop väskan. Närbild av en tygväska fodrad med ett gammalt örngott med virkad spets och broderier. Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström Strömsö (tv-program),virkning,Spets (Tyg),textilier,sömnad,Väska,handarbeten (produkt)

Gör så här:

1. Klipp upp örngottet i kantena om det behövs.
2. Stryk på limtyg.
3. Sy ihop örngottet på nytt.
4. Mät ut 5 cm i varje hörn och klipp bort.
5. Sy ihop hörnen och vänd påsen.
6. Sy en likadan påse av vaxduk med exakt samma mått.
7. Sätt avig mot aviga och vik in kanten.
8. Nåla.
9. Klipp till ett kort band och sätt på spännet och nåla fast i den ena kortsidan.
10. Klipp till ett långt band till den andra sidan.
11. Sy nu ihop kanten runt men låt banden på det gamla örngottet komma utanför så har du automatiskt möjlighet att knyta ihop väskan.
12. Trä på ett spänne på det långa bandet och sedan runt spännet med det korta bandet. Sist ska det runt mittenpinnen på spännet som sitter på det långa bandet, där det sys ihop.

En öppen blommig väska med en röd badhanduk som sticker upp, placerad på en badstrand.
När de våta badkläderna ska transporteras hem vänder man ut och in på väskan så vaxtyget kommer på insidan. En öppen blommig väska med en röd badhanduk som sticker upp, placerad på en badstrand. Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström Strömsö (tv-program),sömnad,handarbeten (produkt),Väska

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk