Hoppa till huvudinnehåll

Karisbor litar på Raseborg

Karis hälsovårdscentral.
Karis hälsovårdscentral. Karis hälsovårdscentral. Bild: YLE/Marica Hildén karis hälsovårdscentral

Karisbor vill gärna att staden Raseborg sköter verksamheten på den egna hälsocentralen. De litar mera på Raseborg än på privata aktörer visar det sig när Yle Västnyland pratar med några personer på gågatan i Karis.

-Det är det enda rätta, det är dåligt så som det är nu. Det blir tryggare för oss, säger en dam.
-Kanske det blir bättre, men jag har inte haft något emot Mehiläinen, säger en äldre herre.
En dam som Yle Västnyland pratar med säger att hon vill att samhället sköter sådan verksamhet.
-Jag är en gammal socialist som inte vill att privata aktörer sköter så viktiga saker som en hälsovårdscentral.

Vad blir bättre om grundtrygghetsnämnden på torsdag säger ja till förslaget att staden sköter verksamheten på hälsocentralen från och med 2014?
-Vi har fått Åsa Westerlund till Karis och så som det är nu så ger det Karis en dålig bild, säger en dam.
Det behövs också stabilitet och att personalen känner patienterna påpekar en annan av Karisborna.
Raseborgs förvaltningsläkare Åsa A.Westerlund tar tjänsledigt ett år och blir ansvarig läkare vid Karis hälsovårdscentral.

Förslaget till grundtrygghetsnämnden är alltså att Raseborg tar över verksamheten på hvc i Karis från och med 2014. Vårdbolaget Mehiläinen vill inte fortsätta med enbart avtalsenliga indexjusteringar under optionsåren 2014-2015.

SFP:s Roger Engblom är grundtrygghetsnämndens ordförande och han säger att han stöder förslaget. Det gör också viceordföranden Jaana Tasanko från SDP. Varken Tasanko eller Engblom tror att det blir någon större debatt i nämnden.

Samlingspartiets Päivi Sirén-Laine säger att det är bra att staden sköter hälsovårdscentralen, men hon är stöder också köptjänster. Obundna Anja Karjalainen säger att det inte är någon skillnad på vem som sköter hvc, bara verksamheten fungerar. Karjalainen stöder förslaget om det är så att staden kan sköta vården bättre. De grönas Marko Reinikainen stöder också förslaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland