Hoppa till huvudinnehåll

Nokia drar nytta av Samsung-dom

Domen kan öppna upp för Nokia i USA. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva lehtikuva

Mobiltillverkaren Nokias börskurs har stigit kraftigt, efter att Samsung i fredags förlorade en patenttvist mot Apple. På Helsingforsbörsen har aktien stigit med över tio procent.

- Förutom Apple ser vi Microsoft och Nokia som de främsta vinnarna från det här domslutet, säger Nordea-analytikern Sami Sarkamies till nyhetsbyrån Reuters.

Samsung ska betala drygt en miljard dollar i skadestånd till Apple, men utöver det finns också en risk att bolagets telefoner beläggs med försäljningsförbud. Ett försäljningsförbud eller också bara osäkerhet om framtiden för Samsungs telefoner kan alltså innebära en öppning för Nokia på den viktiga marknaden i USA.

Tvisten mellan Apple och Samsung innebär också att Nokias patentportfölj kan upplevas som mera värdefull. I våras räknade fondförvaltaren FIM ut att Nokias patent skulle vara värda mellan åtta och nio miljarder euro. Nokia har också tidigare vunnit en patentkonflikt mot Apple, med påföljden att Apple nu betalar en licensavgift till Nokia.

Samsung-aktien rasade

Samsungs börskurs har å sin sida dykt med nästan åtta procent, vilket är det största kursfallet för Samsung på nästan fyra år. På en dag har bolaget tappat tio miljarder euro i värde.

Processen mellan de två telefonjättarna kommer ändå att fortsätta. Samsung har redan meddelat att de kommer att överklaga domen i USA. De två bolagen tvistar också i rätten i flera andra länder. I fredags kom till exempel en domstol i Korea fram till att både Apple och Samsung hade brutit mot varandras patent.


Apple vill förbjuda Samsung-modeller

Apple Inc har meddelat att bolaget söker tillstånd för ett tillfälligt förbud mot försäljning av åtta Samsung-mobilmodeller i USA.
Apple hänvisar till ett domslut som dömt Samsung att betala böter i samband med en patenttvist.

Det preliminära förbudet skulle gälla bland annat modellerna Galaxy S 4G och Droid Charge.