Hoppa till huvudinnehåll

Dick Holmström ny chef för Åbo svenska teater

Dick Holmström inledde sin karriär som skådespelare på Åbo svenska teater. Bild: Yle/Nina Bergman dick holmström

Skådespelaren Dick Holmström har valts till ny chef för Åbo svenska teater.

Han efterträder Joachim Thibblin som varit chef för ÅST sedan 2005. Thibblin lämnar ÅST för jobbet som chef för Esbo teater.

Åbo svenska teater har under de senaste åren profilerat sig som en musikteater och har uppfört många stora musikaler. Den senaste i raden var uruppförandet av Les Misérables på svenska som blev teaterns största framgång hittills och sågs av över 45 000 personer. I höst satsar teatern på Hair som har premiär den 13 oktober.

– Teaterchefen sätter förstås sin prägel på teaterns utbud och så skall det vara, säger Holmström. Jocke Thibblin har gjort ett utomordentligt jobb med att profilera teatern och jag ser ingen anledning att i nuläget göra stora förändringar i utbudet.

Enligt Holmström vet de flesta som känner honom att musikteatern står honom nära om hjärtat och musikteater är något Åbo svenska teater också i fortsättningen kommer att satsa på. Den nya musikteatern ska lyftas fram utan att glömma dramat.

– Musikteater är en grundpelare som ÅST stått på sedan teatern grundades så varför ändra på det, säger Holmström. Jag har massor av idéer men vill i det här skedet inte nämna några namn utan först ska jag bekanta mig med teatern och dess personal. Efter det får vi se vad vi hittar på.

Holmström är född i Pargas och 53 år gammal. Han har verkat som både skådespelare, musiker och producent. Holmström inleder sitt arbete som teaterchef för ÅST under våren 2013.

Läs också