Hoppa till huvudinnehåll

Finlandia startar på nyårsafton

Eckerö Lines nya förja Finlandia
Eckerö Lines nya förja Finlandia Bild: Eckerö Line finlandia

Eckerö Lines nya färja på rutten Helsingfors-Tallinn tas i bruk på nyårsafton, meddelar rederiet.

Fartyget Finlandia har skaffats i Italien och byggs om i Landskrona i Sverige. Fartyget har också isförstärkts. Finlandia är byggd 2001 hos Daewoo i Sydkorea och ska ersätta Nordlandia, som byggdes 20 år tidigare i Bremerhaven.

Den nya färjan ska enligt Eckerö Line köra rutten Helsingfors-Tallinn på 2,5 timmar jämfört med 3-3,5 timmar för Nordlandia och göra två tur-returresor varje dag.

I snabbhet på överfarten placerar sig Finlandia i samma klass som Viking XPRS. Fartyget har dock kapacitet att köra lika snabbt som Tallinks Shuttlefärjor, som kör sträckan på två timmar jämnt.

Anledningen till att Eckerö Line inte börjar konkurrera med Tallink med tvåtimmars överfarter är dels den höga bränslekonsumtionen vid höga hastigheter och dels att Eckerö vill fortsätta med sitt koncept med trivsel ombord, säger vd Irja Hanelius till Yle.

Tidtabellerna för nästa år är inte fastslagna i väntan på godkännande från hamnmyndigheterna i Helsingfors och Tallinn, men Eckerö Line försöker få tidtabeller som tillåter kryssningsresenärer att tillbringa cirka 6 timmar i land, säger Hanelius.

Finlandia är till mått och kapacitet ungefär likadan som Tallink Superstar. Bägge fartyg är 175 meter långa och 27,6 meter breda, kan lasta knappt 2 kilometer på bildäck och kan göra 27 knop.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi