Hoppa till huvudinnehåll

Katalonien söker hjälp från Madrid

Bild: Martin Gerten / EPA kris

Regionen Katalonien i nordöstra Spanien behöver nödlån för att klara sig till årets slut. Katalonien ber centralregeringen om ett lån på fem miljarder euro.

Regionen är ekonomiskt sett den viktigaste av de 17 regionerna i Spanien - men också den mest skuldsatta med 40 miljarder i skuld ( 21 procent av regionens BNP).

Katalonien drog i juli in stöd till sjukhus, åldringshem och annan social service. Vidare måste patienter betala för att få medicinrecept. Dessutom sänktes löner inom den offentliga sektorn.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy säger att centralregeringen nog ger Katalonien hjälp - på samma sätt som också andra regioner fått hjälp. Valencia och Murcia har tidigare bett om lån.

(AFP, AP, Reuters)

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes