Hoppa till huvudinnehåll

Sibelius dagbok ges ut på finska

Jean Sibelius i närbild
Jean Sibelius i närbild Bild: Helander radio vega. sibelius

Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) ger ut Jean Sibelius Dagbok 1909-1944 i översättning på finska. Verket beräknas utkomma år 2014, lagom inför maestrons 150-årsjubileum som infaller år 2015.

Fabian Dahlström, professor emeritus i musikvetenskap vid Åbo Akademi, gav ut verket i kommenterad, textkritisk form på originalspråket svenska på SLS:s förlag år 2005.
Rättsinnehavarna, utgivaren och förlaget har nu avtalat om att ge ut en finsk översättning av boken och arbetet med att översätta verket inleds nu.

Verket innehåller förutom själva dagbokstexten, en inledning, kommentarer, fotografier, litteratur-och verkförteckningar samt person- och andra register. I dagboken skriver Sibelius bl.a.om livet på Ainola och i konstnärskolonin i Tusby, aktuella händelser och kulturella strömningar i Finland och i utlandet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland