Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö intro

strömsö, villan, huset, berså
Förr som nu umgås man gärna i bersån på Strömsö. strömsö, villan, huset, berså Bild: Strömsö/Yle strömsö intro

Välkomna till Strömsö. Själva huset är över 160 år gammalt och har varit ett hem åt en köpmannafamilj i nästan 100 år. I dag är det mest känt för att tvprogrammet Strömsö görs här, ett lifestyleprogram som handlar om saker som man gör hemma eller på sin fritid. 2002 sändes första programmet och ända sedan starten har det legat i toppen på Svenska Yles mest sedda program, så den här miljön är känd för miljoner finländare.

Sommarvillakulturen i Norden uppstod i mitten av 1800-talet. Strömsövillan är ett av de första i Vasa. Många stadsbor flyttade ut till landet eller till skärgården undan stadsgatornas damm och larm. Det enkla livet förhärligades. Man åkte ut med ångbåtar från Vasa. Man flyttade ut till midsommar och stannade till slutet av augusti. Verandan kom till i början av 1900-talet. Den rådande stilen är nationalromantisk.

Kort historik:
1852
Brukspatron Adolf Grönberg uppförde karaktärshuset, fähus, hönshus och stall. Han var ogift och bodde här på somrarna tillsammans med en hushållerska.

1882
Handelsmannen Jacob Finnilä med fru Sofia övertog stället. Deras dotter Beda gifte sig med Harald Boucht och fick sin egen villatomt tvärs över strömmen. Deras son, den kända vasabon Christer Boucht (f.1911), simmade och rodde över sundet och vistades många somrar hos mormor på Strömsö.

1923
Jacob Finnilä dog redan i slutet av 1800-talet, men hans fru Sofia levde till 1922. Därefter skiftades stället 1923 så att dottern Aina Finnilä, gift med doktor Karl Boucht, fick karaktärshuset och två delar av dödsboet. Hennes syskon Ernst, Uno och Alina fick en del var.

1946
Aina (f. Finnilä) och Karl Boucht dog 1945 resp 1946. Därefter erhöll dottern Ragna Boucht 2/3 och dottern Gunvor Boucht 1/3. Det var Ragna som bodde här. Hon var sjuksköterska och för att få det att gå ihop ekonomisk hade hon hönseri med ett 20-tal höns. Hon hyrde också ut delar av Strömsö till sommargäster.

1963
Strömsö såldes till Korsholms kommun som använde det till fritidsområde.

2000
Vasa stad köpte Strömsö av Korsholms kommun för att hyra ut det till YLE av känd anledning.

2002
Strömsö blev tv-program

  • Ingången till en skattebyrå.

    Två Hangöföretagare dömdes till fängelse för grovt skattebedrägeri

    Straffet är villkorligt.

    En 65-årig far och hans 37-årige son har i Västra Nylands tingsrätt i Raseborg dömts till villkorligt fängelse för grovt skattebedrägeri och grovt bokföringsbrott. De dömdes också till att jämte räntor betala drygt 75 000 euro i utebliven källskatt och drygt 3 300 euro i obetalda socialskyddsavgifter till Skatteförvaltningen.

  • Barns stövlar på rad

    Utredning kring Åbodaghem fortsätter

    För lite behörig personal, visar granskning.

    Utredningarna kring verksamheten på ett privat daghem i Åbo fortsätter. Granskningen gäller Touhula-daghemmet i Kråkkärret.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Portion med varmrökt laxhuvud

    Varmrökt laxhuvud

    En saftig delikatess att värna om!

    Laxhuvuden innehåller mycket kött; kinder, nacke, tunga och inte minst köttet kring halsfenorna är fett och smakrikt. Fiskhuvuden har man traditionellt ätit i fiskesamhällen runtom i Finland - en saftig delikatess som vi absolut ska värna om. Mums!

  • Grästrädgård på Strömsö

    Grästrädgården - det nya stenpartiet

    En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

    De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

  • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

    En dörr är en perfekt målarduk

    Släpp loss din inre konstnär!

    En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.

  • Mathylla i S-market i Ekenäs.

    Lagförslag: Också köttet i färdigmat måste ursprungsmärkas

    I Finland behöver bara helköttsprodukter märkas.

    I Finland har vi lag på att tillverkarna måste märka ut varifrån helköttsprodukter kommer. Det är ändå mer sannolikt att dåligt kött hamnar i halv- och helfabrikat, vars kött för tillfället inte behöver ursprungsmärkas, säger livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm.

  • Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer

    Brasilien efter krismöte: Köttexporten är trygg

    Flera misstänkta köttfabriker har stängts.

    Brasilien försökte på söndagen försäkra omvärlden om att landets köttexport är trygg och inte utgör någon fara trots mutskandalen inom köttproduktionen. President Michel Temer kallade i söndags till krismöte på grund av skandalen, i mötet deltog också jordbruksministern Blairo Maggi.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.

    Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

    "Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

    Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid