Hoppa till huvudinnehåll

Vi besöker Kyrkoby folkskola i Kyrkslätt

1962 fanns det tolv folkskolor i Kyrkslätt, av dem var nio stycken svenska. Redaktören besöker Kyrkoby folkskola, deltar på lektionerna och intervjuar lärare där. Vi får se en bit finlandssvensk vardag.

I serien Finlandssvensk vardag besökte Finlands television olika normala arbetsplatser där finlandssvenskar jobbade. I den här filmen besöker vi en skola och lärarrummet. Det är fråga om Kyrkoby folkskola (senare Hindersby folkskola).

Redaktören befinner sig på en lektion där man diskuterar hembygden. När barnen rusar ut på rast i snödrivorna intervjuar han lärarna i lärarrummet.

Lärarparet Börje och Gretel Söderlund jobbar och lever tillsammans. Rektorn berättar om skolan och de olika klasserna. Den största klassen har upp till 38 elever, men det är först då eleverna uppgår till över 40 som man delar upp klassen.

En lärare jobbar mycket utanför skolan, med att rätta och förbereda lektionerna.

Via länkarna kan ni se flera delar av Finlandssvensk vardag och reportage om hur skolan förändrades då grundskolan kom.

Finland genom historien

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Många faror på skolvägen

  Hur tar man sig till skolan?

  Hur tar man sig till skolan; till fots, med cykel, båt eller buss? När nya förorter byggs glömmer man skolbarnen.

 • Sursik skola 1975 – teori och praktik i grundskolan

  Elever och lärare om sin skola.

  På 1970-talet övergick de flesta skolor till att bli grundskolor. Redaktörerna Joan Harms och Birger Thölix besöker Sursik skola i Bennäs, Österbotten för att bekanta sig med teori och praktik i grundskolan.

 • Skolmaten genom flera decennier

  Finland ger skolbarnen varm mat.

  Finland hör till de få länder i världen som bjuder varm mat åt sina skolbarn. Men problem kan uppstå med näringsinnehåll , krångel, för lite eller för mycket mat.

 • En dag i högstadiet 1981

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut?

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut? Och vad gjorde man 1981 för att förbättra trivseln i högstadiet? Gör en tidsresa till högstadierna i Mattliden, Kimito, Tenala, Borgå, Jakobstad och Karleby.

Nyligen publicerat - Arkivet