Hoppa till huvudinnehåll

Fager ny innehållschef vid Svenska Yle

Alex Fager
Alex Fager Bild: Yle innehållschef

–Det känns spännande men samtidigt otroligt roligt, säger Alex om det nya jobbet.

Alex ansvarar från och med veckoslutet för allt det innehåll som produceras inhouse, utom nyheter sport och aktualiteter.

–Vi gör mycket bra redan nu men en utmaning som heter duga som vi står inför, och den delar vi är med i stort alla mediehus, är relevansen på webben. Att publiken upplever oss som relevanta är också i övrigt otroligt viktigt - på alla plattformer och i alla kanaler. Det här inte minst med tanke på den diskussion om vikten av public service i samhället som vi nu ska få igång på allvar.

Vad tycker du att vi på Svenska Yle är speciellt bra på?

–Vi är otroligt bra på evenemang och specialsatsningar. Vi är också bra på att våga vara personliga i alla utgivningskanaler och så är vi måna om att skapa en genuin kontakt till publiken. Vi är också bra på att möta vår publik, men vi kan säkert bli ännu bättre på att också fysiskt träffa den.

Vilka ser du som de största utmaningarna för dej själv i ditt nya jobb?

–Min allra första utmaning blir att hinna träffa alla och lära mig hur alla jobbar. X3M kan jag, men stora delar av FaFis övriga produktion är ny eller delvis ny för mig och jag vill lära mig så mycket som möjligt.

Vad är det första du kommer att göra?

–Prata med alla. Jag ser det som otroligt viktigt att vi alla får igång en så bra dialog och diskussion som vi bara kan, från första början. Och så måste jag ju suga upp allt som Carin samlat på sig under året som gått.

Vem är Alex Fager - på jobbet och privat?

–På jobbet försöker jag vara så närvarande och tillgänglig som möjligt. Jag är också en stor vän och förespråkare av en fungerande, innovativ och icke hierarkisk arbetskultur. Jag tror alltså starkt på styrkan i gruppen. Hemma har jag två barn, Evi (snart 5) och Alvin (3), som upptar största delen av fritiden. Ibland hinner jag ändå springa lite, laga lite mat, läsa och träffa polare. Jag är också en hård bänkidrottare och amatörnörd.

–Vi sökte en chef med ett visionärt innehållstänkande kombinerat med en administrativ förmåga, men framför allt en person som drivs av viljan att skapa förutsättningar för kreativitet hos andra. I kombination med den programutvecklingsmodell som bland annat Tomas Lindh utvecklat tror jag att vi har fina möjligheter att producera ett innehåll som känns ännu mer angeläget för våra tittare och lyssnare, säger Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.

Hon lyfter fram det mycket starka webbkunnande Alex har, inte minst när det gäller att skapa en starkare publikrelation.
–Jag är också glad över att styrgruppens sammansättning är så mångsidig då det gäller bakgrund och kunnande. Svenska Yles vision ska naturligtvis vara gemensam, men resultatet blir oftast bäst när olika angreppssätt och synvinklar nöts mot varandra.

Alex har jobbat på Yle och X3M sedan 1997 som reporter, programvärd, producent, musikchef, förändringsguide, utvecklingsproducent, kanalchef och nu senast som programchef för X3M.

Jobbet som programchef för X3M lediganslås internt i början av nästa vecka. Johan Lindroos fungerar som tf. programchef tills en ny programchef utsetts.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje