Hoppa till huvudinnehåll

Hockeykulturen dras med ohyfs

Jokerits motståndare samlar fans till en morot på facebook. Bild: facebook.com facebook

Det hettar till inför ishockeysäsongen och tonen mellan rivalerna Jokerit och HIFK har skruvats upp. Reklammannen och HIFK-supportern Anders Nordenswan tycker folk som ropar fräckheter på matcherna är ett större problem än enstaka övertramp.

- Det värsta är enligt mig vuxna medelålders män som skriker könsord och skäller i fula ordalag på domarna och spelarna, särskilt när det är barn i närheten.

Störande läktarbeteende av den här sorten säger Nordenswan sig märka på så gott som alla idrottsmatcher, fotbollsmatcher och sportevenemang överlag. Han är hängiven hockeyfantast och har erfarenhet som idrottsreporter och från reklambranschen, snart även inom Finlands ishockeyförbund. Hjärtat klappar lite hårdare för HIFK.

Inte skymfa logon

- Jokerits och HIFK:s anhängare ska kunna sitta bredvid varann i ishallen, dra ett skämt efteråt och skaka hand. Personligen tycker jag att man inte ska skymfa den andra föreningen, den andras identitet som fan eller ge sig på symboler såsom logon.

Men hur påverkar enskilda övertarmp med klottrade och förstörda reklamer hockeyns image?

Ingen huliganism i Finland

- Det är alltid synd när extremt agerade syns. Men man måste komma ihåg att i Finlands har vi egentligen ingen hemsk idrottshuligansim eller våld. Den såkallade språkfejden mellan HIFK och Jokerit tror jag inte är allvarlig. IFK-anhängare släpper också ur sig vassa kommentarer om Jokerits härkomst, säger Nordenswan.

Jokeritmotståndarna samlar fans till en morot.

Får ett kålhuvud fler fans än ishockeylagen?

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen