Hoppa till huvudinnehåll

Apples patentkrav förkastades i Japan

Bild: STR / EPA samsung

Domsluten i teknologijättarna Apples och Samsungs globala patenttvist duggar tätt. Senast vann Apple stort i USA, nu blev det för andra gången oavgjort eller seger för Samsung i Asien.

En domstol i Japan förkastade i dag Apples påstående att Samsung skulle ha stulit av Apples teknologi. Enligt domstolen har Samsung inte gjort intrång på flera av Apples patent för mobiltelefoner och pekplattor.
Apple ansåg att en del av Samsungs Galaxymobiler och pekplattor bröt mot Apples patent för Iphone-telefoner och Ipad-pekplattor. Domstolen var inte av samma åsikt:

- Svarandens produkter tycks inte använda samma teknologi som kärandens produkter, så vi förkastar Apples klagomål, sade domaren Tamotsu Shoji vid distriktsdomstolen i Tokyo.

Det japanska målet var mera begränsat än rättstvisten i USA för en vecka sedan då Samsung förlorade. Den amerikanska domstolen ansåg att det sydkoreanska bolaget medvetet brutit mot Apples patent och Samsung dömdes att betala en miljard dollar till Apple. Dessutom kan det bli förbjudet att sälja en del av Samsungs produkter i USA.

För en dryg vecka sedan slog en domstol i Sydkorea fast att båda bolagen kopierat varandras teknologi. Bolagen dömdes att betala mindre än 30 000 euro i skadestånd.
Även efter dagens domslut fortsätter Apple och Samsung att gräla om andra teknologiska lösningar i Japan.