Hoppa till huvudinnehåll

Bilbranschen önskar fler skrotade bilar

Bilbranschen försöker nu få fart på försäljningen med hjälp av värdesedlar för dem som skrotar sin bil. Kampanjen kommer samtidigt som bilförsäljningen hostar ordentligt.

Bilskatten höjdes i april och sedan dess har försäljningen av nya bilar legat på mellan 4 000 och 7 000 stycken per månad. Månaden innan såldes rekordmånga bilar, nästan 23 000 stycken, men inte ens det räcker till för att rädda årets siffror. För tillfället pekar allt på att antalet sålda bilar kommer att minska från året innan.

För bilar som skrotas kommer man nu att få en värdesedel de kommande tre månaderna. Sedeln är värd 500 euro om man köper en ny bil och 200 euro om man köper en begagnad bil som kostar över 4 000 euro. Förutom att få igång försäljningen hänvisar bilbranschen till miljöskäl.

- Att köra med en gammal bil är betydligt värre för miljön. Det kommer större utsläpp på så sätt än om man tillverkar en ny bil, säger Kirsi Heikkilä, kommunikationschef vid bilbranschens informationscentral.


Också på Miljöministeriet är man nöjda med att få bort gamla bilar från vägarna. Finländarna kör med Västeuropas äldsta bilar och i dagens läge är skillnaden i utsläpp stor mellan nya och gamla bilar. Privatbilismen hör också till de största utsläppskällorna, så om Finland ska uppfylla sina miljömål är bilarna ett viktigt område att se över.

Kampanjen Kierrätysarvoa har också arrangerats tre gånger tidigare, senast år 2008. Enligt Arto Silvennoinen, vd för Suomen Autokierrätys, har erfarenheterna varit goda.

- Det är inte frågan om stora pengar, men det har en stor inverkan, säger han.

I fjol skrotades kring 65 000 bilar i Finland, men bilbranschen räknar med en högre siffra i år.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes