Hoppa till huvudinnehåll

Gemensam religionskunskap ska utredas

Jukka Gustafsson Bild: Yle gustafsson

Undervisningsminister Jukka Gustafsson (SDP) vill utreda möjligheten för gemensam religionskunskap för barn som tillhör olika religiösa samfund, säger han till Radio Vegas granskande program Radar.

Gustafsson blir intervjuad i Radars program om religionsundervisning i islam och han säger att de exempel Radar ger på undervisningen inte hör till den finska grundskolan och inte heller till den officiella läroplanen.

Fairuz 18 år fick skäll av sin islamlärare då hon dansade orientalisk dans i skolan
Fairuz Fairuz 18 år fick skäll av sin islamlärare då hon dansade orientalisk dans i skolan Bild: YLE/Annvi Gardberg fairuz

- Jag fick problem då jag dansade i skolan, säger Fairuz, 18 år, i Åbo.

På islamtimmarna har hon fått lära sig att muslimer inte får dansa inför publik, att kvinnans plats är i hemmet och att flickor ska ha huvudduk och täcka det mesta av kroppen.

Kosar fick röda krux i islamprovet när hon svarade enligt shiamuslimsk tradition.
Kosar Kosar fick röda krux i islamprovet när hon svarade enligt shiamuslimsk tradition. Bild: YLE/Annvi Gardberg kosar

- Lärarnas ordförråd är inte lika stort som vårt och det kan vara svårt att förstå det som sägs, säger Kalsoom, 17 år, i Helsingfors.

Klasskamraten Kosar säger att hon fick idel röda krux i provet när hon svarade enligt shiamuslimsk tradition.

Samtidigt som de elever som är muslimer blir fler är det stor brist på islamlärare. Få är behöriga och det sker övertramp i undervisningen.

Arto Kallioniemi, professor i religionsdidaktik i Helsingfors, befarar att muslimerna i dag får religionsundervisning på betydligt sämre nivå än de som hör till kyrkan. Han anser att man i gymnasiet borde frångå indelningen i olika religioner och undervisa i gemensam religionskunskap för både kristna, muslimer och andra.

Undervisningsminister Jukka Gustafsson hakar på förslaget.

- Jag vill göra ett initiativ för att skapa en arbetsgrupp som ska utreda gemensam religionskunskap i skolan. Vi har skäl att syna religionsundervisningen djupare och på ett samhälleligt plan, säger Gustafsson.

Om gemensam religionskunskap skulle gälla enbart gymnasiet eller också för grundskolan vill Gustafsson inte ta ställning till än, då inte ens arbetsgruppen är tillsatt.

Här kan du läsa mera om Fairuz som blev förbjuden att dansa av sin islamlärare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes