Hoppa till huvudinnehåll

Tysk flygstrejk stoppade över 200 flyg

Bild: EPA/FRANK RUMPENHORST ufo

Kabinpersonalen vid det tyska flygbolaget Lufthansa har genomfört den första av de punktstrejker, som man varslade om tidigare i veckan. På grund av strejken ställde Lufthansa in de flesta av de 360 flyg till och från Frankfurt som berördes av den åtta timmar långa strejken i dag. Interkontinentala flyg påverkades inte av strejken.

För Lufthansa är den valda platsen den sämsta möjliga. Största delen av flygbolagets trafik går över flygfältet i Frankfurt och mellan klockan fem och tretton tysk tid försöker facket stoppa så många av Lufthansas avgångar som möjligt.

- Naturligtvis skulle det ha varit bättre om man hade kunnat komma överens utan en strejk. För oss är det här en ny situation. Kabinpersonalen vid Lufthansa har aldrig tidigare gått i strejk, säger stewarden Samuel Stiefel i en intervju för tysk TV.

Redan nu har ett tiotal flyg ställts in och det kommer att bli fler under förmiddagen. Enligt tidtabellen har Lufthansa omkring 300 avgångar från Frankfurt under den tid som strejken ska pågå. Hittills är det främst de inomeuropeiska flygningarna som drabbas, men facket har meddelat att man också vill stoppa de interkontinentala flygningarna. Lufthansa flyger från Frankfurt till Helsingfors klockan 9.50 och 14.00. Hittills har de här två flygen inte ställts in.

Bråk kring bolagets sparkurs

Efter flera år utan löneförhöjningar, kräver de kabinanställda nu en löneförhöjning på fem procent, medan Lufthansa har sagt att man kan gå med på en förhöjning på 3,5 procent.

Att förhandlingarna strandade hänger ändå inte bara på frågan om lönen. Facket har protesterat mot att Lufthansa använder sig av billigare inhyrd arbetskraft på sina flyg. Facket ogillar också Lufthansas planer på att starta ett eget lågprisbolag inom Europa. Man befarar att lönen och arbetsvillkoren vid det nya bolaget kommer att vara betydligt sämre än vad de är vid Lufthansa i dag.

Arbetsgivaren vill å sin sida hålla personalkostnaderna nere, på grund av höga bränslepriser och en allt hårdare konkurrens från lågprisbolag och flygbolag från Asien och Mellanöstern.

För passagerarna kommer strejken mycket olägligt. I fyra tyska delstater tar skolornas sommarlov slut nu under veckoslutet, så den här fredagen är en av de livligaste resedagarna under året. Och på flygplatsen i Frankfurt sätter man redan upp fältsängar för strandade passagerare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes