Hoppa till huvudinnehåll

Ätstörningar

Anne Hietanen
Anne Hietanen Bild: Yle/Cityportal anne hietanen

Tv-profilen Anne Hietanen berättade i sitt sommarprat i Radio Vega att hon tidigare har lidit av ätstörningar. - När jag var sjuk bestämde jag mig för att om jag någon gång blir frisk så måste jag försöka hjälpa andra, säger hon i Min Morgon.

- Redan i tolvårsåldern började jag känna mig lite tjock, trots att jag var helt vanlig. Jag började jogga och jag sade inte åt någon att det var för att jag ville gå ner i vikt utan att det bara var för att jag ville jogga. Mellan ettan och tvåan i gymnasiet gick jag sedan ner ganska mycket i vikt. Jag fick massor med komplimanger och det var härligt att vara smal, berättar Anne Hietanen.

Hon säger att det sedan utvecklades till anorexi och därefter började hon hetsäta. När hon var tjugo år gammal sökte hon sig till ett behandlinghem i Sverige som hjälpte henne att bli frisk.

- Det är väldigt komplicerade mekanismer som ligger bakom ätstörningar. Ofta bottnar det i någon sorts psykiskt illamående och att sluta äta är en sak man kan kontrollera. På något sätt upplever man att man får kontroll, en viss tid, och sedan tar ätstörningen över kontrollen, säger Rasmus Isomaa, utvecklingspsykolog och specialist på ätstörningar.

- Det var exakt så det gick till för mig. Det var eländigt att märka att man sedan också tappade kontrollen över maten, säger Anne Hietanen.

Hör hela diskussionen mellan Anne Hietanen och Rasmus Isomaa i videoklippet nedan. I det nedersta videoklippet svarar de också på tittarfrågor om ätstörningar, bland annat på vad man som förälder kan tänka på för att försöka undvika att ens eget barn drabbas av ätstörningar.

Ur Min Morgon 03.09.2012
Programvärdar: Eva Kela och Henrik von Pfaler
Produktion: Cityportal AbDe medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

Nyligen publicerat - Hälsa