Hoppa till huvudinnehåll

Fredi Lilius skämtar om allt

Ståuppkomiker Fredi Lilius gästar morgonöppet
Komiker Fredi Lilius (i mitten) tillsammans med Morgonöppets Eva och Nina Ståuppkomiker Fredi Lilius gästar morgonöppet Bild: Foto: Hanna Nordenswan fredi lilius

Just nu samlas landets främsta komiker i Helsingfors för att bjuda på skrattsalvor med anledning av Helsinki Comedy Festival. Fredi Lilius är en av de finlandssvenska komikerna som deltar. Han bjuder friskt på stereotypier om sig själv och oss andra finlandssvenskar. Det här går speciellt bra hem hos den finskspråkiga publiken, berättar Lilius.

- Finnarna gillar att man driver med finlandssvenskar. Oavsett var man är i landet så brukar det gå hem. Men skämten brukar inte landa riktigt lika bra hos finlandssvenskarna själva, säger Lilius.

Fredi Lilius har turnerat flitigt runtom Finland. Under sommaren åkte han med en motordriven fyrhjuling från Hangö till Utsijoki och tillbaka till Hangö igen, en sträcka på hela 5783 kilometer. Som komiker ville Fredi bygga upp sitt material i samband med en turné och valde att göra resan på ett mer okonventionellt sätt.

- När man turnerar mycket så märker man nog att stereotypierna stämmer. Österbotten är Österbotten och Savolax är Savolax och så vidare, det är inte bara kliché.

Men kan man skämta om allt?

- Ja, kan man skämta om skolskjutningar, tsunamin eller terrordåden den 11 september. Visst kan man det men det behöver inte ske direkt. Sen är frågan hur man gör det också. Man följer ju alltid någon slags moral och etik även som komiker.

Sinsemellan är komikerna rätt så sammansvetsade, berättar Lilius.

- Vi konkurerar egentligen inte så mycket med varandra, vi är alla så olika. Vi kan till och med dela med oss av idéer och skämt, vi tycker om att sparra varandra.

Helsinki Comedy Festival pågår fram till söndagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen