Hoppa till huvudinnehåll

Handikappföreningarna klagar på Åbo

Rullstol och rullator i ett vindskåp.
Rullstol och rullator i ett vindskåp. Bild: Yle/Maria Wasström rullstolar,virkby hvc

Åbo stad har inte lyssnat till de handikappade när staden förnyat och konkurrensutsatt färdtjänsterna för svårt handikappade personer. Det tycker handikappföreningarna i Åbo som i dag lämnat in en klagan till Regionförvaltningsverket om Åbo stads agerande angående upphandlingen år 2011-2012.

Enligt klagomålet innehåller förnyelsen av färdtjänsterna brister som försämrar handikappade personers möjligheter till fri och säker rörlighet.

Bland annat har Åbo stad inte informerat handikappföreningarna om upphandlingsprocessen. Därmed har de handikappade inte haft möjligheter att delta i beslutsprocessen, vilket FN:s konvention om handikappade förutsätter. Resultatet av upphandlingen kom som en överraskning för handikappföreningarna.

Handikappföreningarna anser också att Åbo stad lagt alldeles för stor vikt vid priset och valt det billigaste alternativet. Därför kommer kvaliteten och tillgängligheten på färdtjänsterna att försämras och väntetiderna bli oskäligt långa.

Företaget som vann konkurrensutsättningen hade vid tidpunkten för upphandlingen 15 fordon som kunde klassas som handikapptaxin, medan tjänsterna i dag sköts med 67 fordon.