Hoppa till huvudinnehåll

Nej till delning av Nummi-Pusula

Byar i norra Nummi-Pusula tillåts inte bli utanför kommunfusionen med Lojo. Bild: YLE / Robin Lindberg nummi-pusula

Det blir inget av att dela på Nummi-Pusula i samband med kommunfusionen. Det har stadsfullmäktige i Lojo beslutat.

Byar i norra delen av Nummi-Pusula har anhållit om att inte förenas med det nya Lojo. Byaföreningen i Karisjärvi-Ahonpää anser i ett initiativ att byarna hellre borde fusioneras med Högfors eller Vichtis, eftersom dessa ligger naturligare till för arbetsresor och ärendetrafik och Lojo ligger orimligt långt borta. Många av invånarna i norra Nummi-Pusula röstade också ''nej'' i folkomröstningen.

Men stadsfullmäktige i Lojo instämmer med tidigare beslut i Lojo och Nummi-Pusula, att hela Nummi-Pusula fusioneras med Lojo. Stadsfullmäktige konstaterar också, att invånarna i norra Nummi-Pusula kan få sin service i Högfors, oberoende av kommungränser. Det här är möjligt tack vare ändringar i lagstiftningen om offentlig service.

Läs också