Hoppa till huvudinnehåll

Skördedukning med blomkål och snittblommor

Höst och skördetid är en tid fylld av former, färger och dofter – material i ett överflöd. Vi besökte Christer Finnes farm och med alla vackra grönsaker i olika färger och former, för att inta tala om dofter, ett paradis för en florist!

 class=

Produktutvecklingen har de senaste åren gått framåt med stora steg. Idag finns t ex blomkål i många olika varianter och färger – den lilafärgade blomkålen som vi valde att använda är ett bra exempel på detta, men det finns ju så mycket mera! Oj,oj,oj!

För mej betyder skördetema överflöd och ymnighet. Därför valde jag ett stort bord med mycket olika material för att kunna visa på mångfalden och ymnigheten!

- Owe -

Planering

När man planerar bordsarrangemang så finns det ett antal saker man bör beakta.

    välj inte blommor med stark doft, matens aromer har förtur
    se till att blommorna/materialen är rena o inte har ohyra på sej
    tänk på estetiken, välj bort material som ser sjabbiga o oaptitliga ut
    försök att hålla en enhetlig linje, låt ett material eller en färg dominera
    tänk på att man skall kunna äta och umgås fritt utan att dekorationerna upplevs som störande

Vi valde att placera huvuddelen av materialen direkt på bordet som ett stilleben.

Skålar för snittblommorna tillverkade vi genom att tejpa ihop två rödkålsblad med dubbelsidig tejp.

 class=

Lila blomkål med ”satelliter”

Materiallista:

    fot i luffarslöjd.
    lila blomkål
    silverjärntråd
    blomlim eller dubbelsidig tejp
    små gröna blad
    blommor

Gör så här:

    sätt blomkålen på foten av luffarslöjd

Här ytterligare ett par tips på luffarslöjd, Lees trådrullsställning och en skål.

    böj ena ändan av järntråden till ett u och snurra järntråden runt en penna och dra ut spiralen
    limma två små blad kring u-et med lim eller tejp
    limma en blomma på bladunderlaget
    stick in satelliterna i blomkålen


(Expert: Owe Salmela)

Trädgård