Hoppa till huvudinnehåll

Papperspåse framom vikt tidning för bioavfall

Bioavfall i en papperspåpse.
Den vikta tidningen fungerar inte. Använd papperspåse i stället. Bioavfall i en papperspåpse. Bild: YLE/Mira Myllyniemi matrester

Den nya sopsorteringen inom Stormossens område orsakar fortfarande en del huvudbry. Det är främst frågor om vilken påse man ska använda för bioavfallet som kommer, säger informationschef Nina Lindman.

Papperspåse för bioavfall.
En köpt papperspåse är att föredra. Papperspåse för bioavfall. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund papperspåse

- Förslaget att vika en gammal dagstidning var kanske inte världens bästa idé, men vi ville vara lite påhittiga för att folk verkligen skulle lägga märke till att vi ändrar sopsorteringen till bioavfall och brännbart avfall.


Nu är rekommendationen att man använder papperspåsar för bioavfall.

- Den vikta tidningen fungerar illa i bioavfallskärlet. Det är svårt att tillsluta den vikta tidningen och det betyder att bioavfallet ramlar ur tidningen då man sätter ner den i bioavfallskärlet, säger Markus Eckerman på miljöservice Ekoman.

Den köpta påsen kan man stänga på samma sätt som andra papperspåsar.

Eckerman tror att det blir mer arbete med att rengöra bioavfallskärlen. Dessutom kan bioavfallet leda till endel luktproblem om sommaren är varm.