Hoppa till huvudinnehåll

Vandasvenskarna blir färre

Bild: YLE/Fred Wilén mell,vanda,vandadagen

De svenskspråkiga i Vanda blir allt färre. Idag finns det knappt 5 800 svenskspråkiga vandabor det är över två hundra färre än för tolv år sedan.

Minskningen beror dels på att svenskspråkiga flyttar bort från Vanda, dels på befolkningens ålder. Under tio procent av de svenskspråkiga är i dagisålder, nästan var femte är över 65. Det föds alltså inte nya vandasvenskar i samma takt som de gamla dör.

Vanda stad har räknat ut färska prognoser och kommit fram till att antalet svenskspråkiga minskar i framtiden men inte lika fort som under de senaste åren.

 • Bandyhall planeras i Borgå

  Per Högström bekräftar att planer har presenterats.

  Det finns konkreta planer på att bygga en bandyhall i Borgå. Många frågor är ändå fortfarande öppna.

 • Socialdemokraterna skeptiska till vård på svenska i Seinäjoki

  Nu ger socialdemokraterna sin syn på utskottets utlåtande.

  Inom det socialdemokratiska partiet ställer man sig skeptisk till en fungerande vård på svenska i Seinäjoki. Det framkommer i ett meddelande undertecknat SDP:s ordförande Antti Rinne och Finlands Svenska Socialdemokraternas ordförande Viktor Kock.

 • Guns n’ Roses kommer: Var du på plats 1991?

  Svenska Yle samlar anekdoter och minnen om Guns n' Roses

  Guns n' Roses "Not in this lifetime"-världsturné kommer nästa sommar till Finland när de spelar i Tavastehus den 1.7. Inför biljettsläppet 9.12 samlar vi in anekdoter av er som var på plats när bandet första gången uppträdde i Helsingfors 1991.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen