Hoppa till huvudinnehåll

18 matchers avstängning för Ben-Amor

Semir Ben-Amor
Semir Ben-Amor avstängd under en tredjedel av säsongen. Semir Ben-Amor Bild: Lehtikuva ben-amor

FM-ligans disciplinutskott har bestraffat Jokeritspelaren Semir Ben-Amor med en 18 matchers avstängning för påhoppet på Helsingfors IFK:s Ville Peltonen i European Trophymatchen den 1 september. Utöver Ben-Amor bestraffades ytterligare fem spelare samt tre tränare.

Den näst strängaste bestraffningen fick IFK-backen Juuso Salmi, som stängdes av i tolv matcher. Salmis klubbkamrater llari Melart och Siim Liivik stängdes av i sex matcher.

Jarkko Ruutu och Ossi Väänänen var de två övriga Jokeritspelarna som bestraffades. Ruutus avstängning varar i fyra matcher och Väänänens i en match.

Dessutom bestraffades de båda chefstränarna. Jokerits chefstränare Tomi Lämsä och Helsingfors IFK:s lots Pasi Sormunen stängs av i åtta matcher, precis som Jokerits assisterande tränare Tomek Valtonen. Detta betyder att Jokerit lotsas under de åtta första matcherna av den andre assisterande tränaren Hannu Virta.

Bägge klubbarna tvingas dessutom betala böter. Jokerits bötessumma uppgick till 40 000 euro och IFK:s till 25 000 euro.

Sanktionerna för klubbarna och tränarna motiveras med att de dels negligerat sitt ansvar att leda sitt manskap och dels beordrat sina spelare till regelvidrigheter.

Finlands ishockeyförbund hade i enlighet med reglerna gett över ansvaret för de disciplinära åtgärderna till FM-ligans disciplinutskott. Alla de straff som delades ut gäller i matcher i FM-ligan.

FM-ligans beslut med motiveringar (på finska)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport