Hoppa till huvudinnehåll

Nätverk ska ge unga jobb i Karleby

arbetslös yngling
arbetslös yngling Bild: Tiina Karjalainen. arbetslös yngling

Om några månader ska alla kommuner kunna garantera jobb eller studieplats åt arbetslösa ungdomar. Den så kallade samhällsgarantin innebär att unga arbetslösa ska få sysselsättning inom tre månader. Karleby är den kommun i svenska Österbotten som har högst andel unga arbetslösa, 18 procent enligt sommarens siffror.

Ungdomsdirektör Ronnie Djupsund i Karleby menar att den stora utmaningen är att få olika aktörer att samarbeta.
- Den service som ungdomarna får verkar vara ganska utspridd, säger Djupsund.

I Karleby har man hittills kunnat erbjuda studieplats åt så gott som alla unga, men problemet är att så många avbryter studierna.

Samhällsgarantin införs från och med nyår och staten har reserverat 60 miljoner euro för att kommunerna ska kunna erbjuda antingen jobb, studie- eller praktikplats åt unga arbetslösa. I Karleby är det ett nätverk som bland annat består av skolor, ungdomsförvaltningen och olika aktörer inom sysselsättning som ska jobba för att förverkliga samhällsgarantin.

På årsnivå ligger ungdomsarbetslösheten i Karleby kring 14 procent, i Vasa och Jakobstad något lägre.