Hoppa till huvudinnehåll

ESM: Startmötet bokat

Bild: EPA/BORIS ROESSLER eurokris

Den permanenta stabiliseringsfonden ESM samlas till sitt första möte 8:e oktober, meddelar Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker kort efter den tyska författningsdomstolens utslag.

Den tyska författningsdomstolen har nu på förmiddagen slagit fast att den europeiska stabiliseringsfonden ESM inte strider mot den tyska grundlagen. Eurogruppen består av de 17 euroländernas finansministrar och det är också de som ska leda ESM-rådet.
Euroländer som behöver finansiellt stöd kommer att kunna söka stöd via ESM som kommer att ersätta den tillfälliga krisfonden EFSF. Den permanenta stabiliseringsfonden borde ha inlett sin verksamhet redan i somras, men den har inte kunnat inleda sin verksamhet förrän den tyska författningsdomstolen har gett grönt ljus.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes