Hoppa till huvudinnehåll

ESM-utslaget möts med blandade känslor

Bild: ARD valuta

De europeiska börserna steg efter beskedet att den tyska konstitutionsdomstolen finner att eurozonens krisfond ESM är förenlig med tysk författning. Men känslorna är motstridiga på analytikerhåll.

Den tyska författningsdomstolen kräver att det tyska deltagandet i krisfonden inte får bli större än vad nu är planerat. De 190 miljarder euro som Tyskland bidrar med är alltså det maximibelopp som krisländerna kan räkna med att Tyskland bidrar med.

ESM har svårt att expandera

- Det här betyder i praktiken att krisfonden får svårare att expandera, säger chefsanalytikern Pär Magnusson på Royal Bank of Scotland till Svenska Dagbladets nätsida. Den tyska författningsdomstolen har begränsat Tysklands deltagande. Så som ESM kommer att fungera bidrar varje land med en viss andel.
- Men om till exempel Spanien eller Italien skulle behöva en "bail out" kan de ju inte vara med och garantera ESM själva, konstaterar Magnusson. Man kan ju inte gå i borgen för sig själv om man är bankrutt.

ESM-rådet samlas i oktober

ESM ska användas till att rädda hårt skuldtyngda banker i den europeiska valutaunionen. Den permanenta stabiliseringsfonden borde ha inlett sin verksamhet redan i somras men den har inte kunnat inleda sin verksamhet förrän den tyska författningsdomstolen har gett grönt ljus. ESM-rådet som består av de 17 euroländernas finansministrar samlas första gången 8:e oktober.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes