Hoppa till huvudinnehåll

Vällingby - från sömnig tantförort till modern småstad

Bild: Yle/Kati Enkvist sven lorentzi

Morgonöppet: Hur väcka liv i sömniga förorter? Frågan tas upp på seminariet Suburban Design som i dagarna ordnas av Finlands Arkitektförbund. En av talarna är Sven Lorentzi, som var med om att förnya Stockholmsförorten Vällingby på 2000-talet.

- Vällingby byggdes på 50-talet då man ville åtgärda bostadsbristen genom att bygga nya städer utanför stadskärnan, berättar Lorentzi. Tanken var att invånarna i de så kallade ABC-städerna (Arbete, Boende, Centrum) skulle kunna bo, konsumera och vara verksamma i de egna hemknutarna.

På 1980- och 90-talet flyttade dock allt fler av invånarna bort från Vällingby och därmed minskade också livet i stadsdelen. Men på 2000-talet bestämde man sig för att ge Vällingby nytt liv.

- Arkitekturen hade egentligen inte föråldrats, så där gjorde vi snarare en "antikvarisk upprustning", byggde till utan att förstöra den ursprungliga atmosfären. Däremot hade butikerna blivit gammalmodiga och hela Vällingby därmed ett trött centrum som inte alls kunde konkurrera med alla stora nya köpcenter. Som några unga tjejer sa "Det är bara tantfik och tantkläder i Vällingby". Imagen hade blivit gammal och mossig, det fanns ingen glädje och spänning.


En miljövänlig småstad

I dag beskriver Sven Lorentzi Vällingby som en modern småstad med shopping, biograf, kyrkor, torg och restauranger. Också miljöanspekter var centrala när man förnyade stadsdelen.

- Vi borrade 130 borrhål för att kunna värma upp och kyla ner stadsdelen med bergvärme, en stor investering som inte syns men innebär stora fördelar. Vi satsade också mycket på avfallshanteringen exempelvis i butikerna.

Mera arbetsplatser till förorterna!

Vad kan andra förorter, till exempel i Helsingforsregionen, lära sig av de förändringar som drevs igenom i Vällingby?

- Det behövs ett fungerande management. Många små tillfälliga ägare kan inte driva igenom några långsiktiga förändringar. Shoppingen måste lyftas, för konkurrensen är stenhård. Man måste också ha en vilja att bibehålla arbetsplatser i förororterna. Just nu bygger man nya bostäder men skapar inga nya arbetsplatser, då börjar utvecklingen igen gå i fel riktning, konstaterar Lorentzi.

Suburban Design pågår 12-14 september. Mera information på Finlands Arkitektförbunds webbplats.

Läs också