Hoppa till huvudinnehåll

Strukturstatus överraskade Ingå

Per Wiberg och hans arbetskamrat inspekterar billetsarna.
Arbetet på FN-steels stålverk i Koverhar i Hangö tog slut. Statliga och EU-stöd ska hjälpa skapa nya jobb i hela regionen. Per Wiberg och hans arbetskamrat inspekterar billetsarna. Bild: Yle / Pia Santonen industri

Många Ingåbor blev i går tagna på säng av beskedet att Ingå kommun - tillsammans med Hangö och Raseborg - får status som område med akuta strukturomvandlingsproblem.
Ingå hade inte ansökt om statusen som beviljades regionen på grund av FN-steels konkurs i Lappvik i Hangö samt på Kimitoön.

Kommundirektör Jarl Boström är förbryllad efter onsdagens besked.

- Vi har alla blivit överraskade här. Vi vet inte på vilka grunder det här har skett.

- De som behöver hjälp ska få hjälp men Ingå har nog råkat ut för värre smällar, säger Boström. Han nämner som exempel Fortums nedskärningar vid kraftverken i Ingå, cellplastföretaget Termonovas nedskärningar samt förändringarna på pappersbruket i Lojo som berörde många Ingåbor.

Beviljas till regionen

På Arbets- och näringsministeriet uppges att Ingå är med eftersom strukturstödet ges till en region, inte till enskilda kommuner.

Status som strukturomvandlingsområde gäller fram till 2015 och det ger Raseborgsregionen nu extra stödpengar.
Några exakta summor finns inte utan stödens storlek beror på vilka sysselsättande idéer regionerna och företagen lyckas komma med.

Flera nya regioner fick på torsdagen status som område med akuta strukturomvandlingsproblem, bland dem Raseborgsregionen och Kimitoön samt områden där garnisoner ska läggas ned då försvaret sparar.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland